joi, 6 august 2009


De saptamana mondiala a alaptarii, imi fac si eu aparitia pe prispa blogului meu prafuit, nelocuit.Sigur ca ce era mai important s-a scris deja (concluzie trista la care am ajuns la 17 ani, cand am renuntat la visul de a deveni scriitoare si m-am orientat in ton cu vremurile catre...ASE) dar o astfel de ocazie speciala trebuie celebrata cu cateva cuvinte, nu?.

Nutritional si imunitar beneficiile sunt incontestabile, dar la varsta de 1 an si aproape 9 luni cat are fetita mea, am invatat din relatia mea cu Sophia sa vad mai ales beneficiile emotionale. Mie mi se pare miraculos si magic cum devine alaptatul o asa unealta minunata in lumea copiilor, ceva ce stiu sa manuiasca instinctual, o portita magica catre liniste, comfort, dragoste, caldura, siguranta. Dragoste lichida, cum imi place sa ii spun, dar de fapt mult mai mult. In aceasta lume noua, mare, intimidanta, plina mereu cu locuri noi si oameni noi, exista ceva usor de facut care sa te faca sa te simti acasa oriunde si oricand. Alaptatul. Asa imi imaginez ca simte Sophia cand vrea sa suga intr-un context nou, acel sentiment de pace interioara cand ajungi acasa dupa o calatorie. A fost frumos dar cand ajungi acasa iti dai seama cat ti-a lipsit.

Alaptatul e o part din mine pe care Sophia nu o refuza niciodata, nici cand e in toiul unei crize de furie, fie de oboseala, fie de plictiseala fie de suparare (da da, avem si de astea si se lasa cu aruncat de lucruri si tipat pentru mai mult efect "Toti arunca"), nici cand cu mainile si picioarele vrea sa ma indeparteze , nimic cu ajunge mai repede la inima ei, nici vocea, nici mangaierile, un pic de lapte printre suspine si suntem iar in aceeasi lume.

Prin alaptat ma regaseste, cand ma intorc acasa, prin alaptat ma regaseste cand viseaza urat, prin alaptat se regaseste pe ea in imaginile tuturor copiilor alaptati.

Si totusi beneficiile nu sunt doar pentru copii. In zilele cand sunt cumva "out of sync", poate prea obosita, poate mai deprimata, poate doar in cautarea unui loc unde sa stau si sa nu fac nimic, ei ,tocmai in acele zile Sophia este in alerta maxima. Tot ce vrea de obicei vrea mai mult si mai repede (mai putin mancarea care variaza invers proportional cu agitatia), laptele este prezent in vocabular de cate ori trec pe langa o canapea, nici nu ma asteapta sa ma asez "Du-te acolo. Acolo. Lapte. Tani (sani) lapte Totia". Pe moment mi se pare doar o coincidenta amara a sortii ca zilele mele de "low" sa fie acelasi cu cele ale Sophiei de "high need", dar in realitate este modalitatea ei de a ma ajuta, sau mai bine zis de a ma impinge din starea nelinistitoare de usoara indisponibilitate afectiva. Si atunci alaptez. Si alaptand ea se linisteste si eu ma relaxez. Nu imediat, nu pe termen nelimitat, ci atat cat sa fac "click" si sa ma realiniez cu lumea.

Ma gandesc ca atunci cand vom renunta la alaptat, daca va fi sa fie inainte de vremea la care Sophia sa decida pentru ea, va trebui sa imi recladesc relatia cu fiica mea (fiica mea, ah ce frumos suna...) inlocuind piatra de temelie cu altceva. Sau poate doar cladind pe deasupra ei, noi si noi turnuri de dragoste.

La multi ani!

2 comentarii:

  1. Ce frumos ! M-a impresionat foarte tare ! Si tot ce e legat de alaptat ma impresioneaza peste masura si din ce in ce mai mult. Nu stiu de ce, poate mi se dezvaluie mereu nuante noi, poate e doar Maria.

    La multi ani !

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ştiu cum de nu am văzut postul ăsta până acum. E exact ce simt şi eu. Câteodată îmi e teamă de ce se va întâmpla după...Oricum, nici nu îmi trece prin cap să îl înţarc, ştiu că o va face singur atunci când el va fi pregătit. Sper să fim amândoi...

    RăspundețiȘtergere