O mica oprire la Horezu, sa admire Sophia piticii si noi sa cumparam ceva ceramica. Stiti ca motivele ceramicii de Horezu sunt cocosul, spicul de grau, sarpele si pomul vietii ?
Am oprit si la manastirea Tismana. Liniste, pace, curatenie, flori, simti dragostea si daruirea maicutelor care locuiesc in acest loc magic. Cu adevarat Romania monahala e partea cea mai frumoasa din noi, si spiritual si estetic.
Plecam dimineata de la Herculane si mergem intins la Hunedoara, la cetatea Huniazilor sau Corvinestilor, cetatea cea mai bine pastrata din tara. Trecem pe drum pe langa Sarmisegetusa, fara sa oprim, Sophia dormea si nici nu pare sa fie prea mult de vazut (am fi vrut insa sa vedem Sarmisegetusa Regia, nu Ulpia Traiana, dar am inteles ca e accesibila doar pe jos si drumul e destul de lung - deci nu cea mai potrivita excursie cu Sophia in brate). Cetatea e frumoasa, plina de magazine de suveniruri si alte nimicuri, dar si expozitii de fotografii, am remarcat ca e in plin proces de restaurare. Sophia e foarte incantata, mai ales ca i-am spus ca acolo altadata locuiau printi si printese, a danasat pe muzica baroca in sala mare, fara sa stie ca arata chiar ea ca o mica printesa in rochita ei cea alba, alergand fericita dupa cavalerul ei stralucitor TATIII TATIII.
Sibiu. O alta lume, o alta Romanie, mai aproape de Europa. Intalnire cu prieteni dragi, aflati si ei, ca si noi in calatorie. Sibiul e frumos, e civilizat, ma umple de optimism pentru ca asa vad eu viitorul Romaniei, cel putin turistic vorbind. Romania autentica, nu o copie a altora ci tara care isi valorifica propriile caracteristici, partea rurala, ancestrala, rituala, orasele medievale cu alei pietonale si concerte de jazz in aer liber. Seara, surpriza, nu reusim sa gasim cazare, asa ca plecam mai departe, eu cu marele regret de a nu fi vizitat Muzeul in aer liber Dumbrava Sibiului.
Romania e frumoasa. Uitasem. Dupa atatia ani de vizitat alte tari, o privesc cu alti ochi. Mai ingaduitori, mai nostalgici, mai optimisti.